Dinko Peračić

Izložba / pazar pijaca plac sajam tržnica trg / arhitektura tržnica

Udruženje hrvatskih arhitekata (UHA) poziva Vas na otvorenje izložbe ‘pazar pijaca plac sajam tržnica trg – arhitektura tržnica’ Mirande Veljačić i Dinka Peračića (dobitnika Grand Prixa 53. zagrebačkog salona), koje će se održati u subotu 11. prosinca 2021. godine u 11 sati u prostoru Udruženja hrvatskih arhitekata na Trgu bana Josipa Jelačića 3/1.

Arhitektura tržnica je izložba arhitektonskih projekata rekonstrukcije tržnica u sedam gradova i mjesta u Hrvatskoj, autora Mirande Veljačić i Dinka Peračića, nastalih u posljednjih osam godina. Neki od projekata su realizirani, neki su u fazi izgradnje, za neke se očekuje skori početak radova, a neki će ostati u fazi koncepta. Povezuje ih potreba da se suvremenom arhitekturom stvore mjesta dinamičnog urbanog života i revitalizira prostor koji ih okružuje. Temelje se na ideji otvorenog natkrivenog trga, kao idealnog javnog prostora na Mediteranu. Tržnice prikazane ovom izložbom ne nastoje biti objekti, nego subjekti u svom urbanom kontekstu, „glagoli, a ne imenice“.

Na izložbi će biti prikazani projekti tržnice i ribarnice u Vodicama, tržnice u Dubrovniku, Imotskom, Starom Gradu, projekt Benkovačkog sajma, male tržnice u Tisnom, studija mreže tržnica u Splitu, ali i projekt ribarske luke u Brižinama, koja iako nije tržnica čini važan dio lanca opskrbe hranom.

Izložbu prati program javnih događanja s temama koje povezuju tržnice i arhitekturu. Javnim razgovorima „Tržnica – grad“ i „Tržnice sutra“ susresti će se pogledi različitih uključenih strana (upravitelji tržnica, poljoprivrednici, javna uprava, politika, arhitekti, urbanisti, udruge) s ciljem zajedničkog promišljanja mogućnosti, aspekata i važnosti tržnica za prostorni i društveni kontekst zajednice.

Izložba se može posjetiti do 24. prosinca 2021., svakim danom od 10 do 19 h, a vodstvo izložbom održat će se u nedjelju 12. prosinca u 12h.

Organizatori:
ARP
Udruženje hrvatskih arhitekata

Suorganizatori:
Platforma 9.81
Udruga hrvatskih tržnica,
Zelena mreža aktivističkih grupa / ZMAG

Postav i oblikovanje:
Dinko Peračić, Marin Dvornik, Miranda Veljačić, Lana Žaknić, Emanuela Tomelić, Oleg Šuran

Ilustracije:
Ivan Svaguša

Grafička priprema:
Oleg Šuran

Fotografije:
Damir Žižić

Vizualizacije:
Domagoj Bolanča / Studio Arbol

Podrška:
Zoran Kovačić / Lightcom, Zumtobel, Belina, Tržnice Zagreb, Sveučilište u Splitu – Fakultet građevinarstva arhitekture i geodezije – Projekt INFRA

Izložba se odvija u sklopu 56. zagrebačkog salona arhitekture i urbanizma. Središnja multimedijalna izložba Salona održava se pod nazivom ‘Ping – Repozitorij budućnosti’ od 11. do 19. prosinca u paviljonu na Rooseveltovu trgu, ispred Muzeja Mimara, sa svečanim otvorenjem 11. prosinca u 18 sati.

Epidemiološke mjere propisuju da je za dolazak na svečanost otvorenja, dodjelu nagrada i druge konferencijske programe koji se održavaju u paviljonu na Rooseveltovu trgu i prostoru Udruženja hrvatskih arhitekata na Trgu bana J. Jelačića 3/1 neophodna digitalna COVID potvrda, negativan nalaz PCR ili antigenskog testa izdan od strane nadležne zdravstvene ustanove (ne stariji od 48 sati) ili dokaz o preboljenju (maksimalno 180 dana od datuma pozitvnog testa). Nošenje zaštitnih maski je obavezno.

56. zagrebački salon arhitekture i urbanizma pratite na Facebooku i Instagramu.