Dinko Peračić

Muzej moderne i suvremene umjetnosti Rijeka – u nastajanju

Nakon više desetljeća iščekivanja nove zgrade, MMSU u Rijeci je uselio u H zgradu nekadašnjeg industrijskog kompleksa Benčić. Umjesto da se gradi ‘velika vizija’, rješavaju se najosnovnija tehnička pitanja kako bi se omogućilo što ranije otvaranje muzeja.

Tendencija apsolutnog planiranja zamijenjena je integralnim projektom kao orijentacijskom podlogom koja koordinira pojedinačne faze i zahvate te dozvoljava prostornoj strukturi da se organski proširuje i reorganizira prateći razvoj muzeja. Arhitektonski projekt je otvoreni sustav, mehanizam koji omogućuje uzajamnu emancipaciju prostora i programa. Uloga projektanta znatno je manje vidljiva, ali mnogo delikatnija, postavljena u rasponu od eliminacije suvišnog do osiguravanja nužnog, uvijek intervenirajući i definirajući minimalno. Tako nastali prostori koji nisu oblikovno zasićeni, već kroz određeni nedostatak specifičnosti nude mnoštvo mogućnosti i slobodu korištenja, destabiliziraju nerijetko krut institucionalni okvir. Kroz dijalog i blisku suradnju svih aktera, stvara se institucija otvorenih vrata što je uprizoreno već na prvoj izložbi Tomislava Gotovca, kad su u izložbenu funkciju stavljeni i servisni i uredski prostori muzeja. U MMSU-u ne gradi se objekt nego disciplinarna i društvena paradigma sažeta u borbenom metodološkom geslu “to trebamo – to radimo”.» ČIP 1-4/ 2018.

Zgrada nije jedan završen sustav već je ona Muzej u nastajanju, struktura koja će rasti i razvijati se istovremeno s razvojem Muzeja.

Tema arhitektonskog pristupa ovom projektu nije izvrsnost oblikovanja i dorađenost izvedbe, već omogućavanje suživota sadržaja i izgrađene strukture. Fokus rada MMSU je u iskrenosti prema realnosti, pa je na isti način pripremljen i njegov prostor,  potpuno prilagođen da bude stalno otvoren promjenama i kreativnosti umjetnika.

Muzej moderne i suvremene umjetnosti / Globus / 2017-10-03

Muzej moderne i suvremene umjetnosti / Vizkultura / 2018-03-31