Dinko Peračić

Tržnica i ribarnica u Vodicama

Vodice su primarno turistički grad nastao uglavnom slabo kontroliranim širenjem turističke infrastrukture i sadržaja. U situaciji gdje je gotovo sav raspoloživi prostor privatan i izgrađen, gradske vlasti nastoje pronaći načine da podignu razinu kvalitete javnog prostora i javnih usluga.

Projekt uređenja tržnice započeo je kao uređenje pješačke i trgovačke ulice s nišom za zelenu tržnicu i ribarnicu. Novi krov postavljen je na način da pomiri i uredi neujednačene i dijelom devastirane volumene starog trgovačkog centra. Prvo, usvojeno rješenje, do realizacije je reducirano i mijenjano kroz više intervencija susjeda i drugih okolnosti koje su odredile konačne sadržaje i gabarite nove tržnice. Rezultirajuća gradnja i uređenje pokazuju moguće dosege javne uprave da unaprijedi javni prostor u superprivatnom okruženju.

Odabranim materijalima i rješenjima pomakle su se granice uobičajene gradnje u lokalnom kontekstu Vodica. Bijeli vidljivi betoni, betonski brušeni pod s ugrađevnim instalacijama koji je ujedno temeljna ploča, robotski rezana drvena lamelirana građa i hi-tech samoperiva teflonska membrana dokazuju da ih je moguće izvesti u krajevima koji su izgubili ili nisu razvijali svoje napredne tehnologije i prepustili se industriji turizma.

Tržnica i ribarnica u Vodicama našla se u dobrom društvu između 30-ak projekata tržnica diljem svijeta!